Ο Οκτώβριος καθιερώθηκε ως ο παγκόσμιος μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την δυσλεξία από την παγκόσμια ένωση δυσλεξίας (The International Dyslexia Association). Στο πλαίσιο αυτού η GPSF πραγματοποίησε την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου και για το διάστημα 11:00-14:00, Public Health Campaign στο χώρο των κυλικείων της Σχολής Θετικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου της Αθήνας.  Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα του βίντεο ZYX challenge

Φωτογραφίες από την ενημερωτική δράση και από τα γυρίσματα μποείτε να δείτε παρακάτω.

 

Λίγα λόγια για την δυσλεξία

Η δυσλεξία είναι μια μαθησιακή δυσκολία νευροβιολογικής προέλευσης. Αφορά ένα σύνολο συμπτωμάτων, τα οποία οδηγούν σε ορισμένες δυσκολίες των ατόμων, σχετιζόμενες κυρίως με γλωσσικές ικανότητες , όπως η ανάγνωση, η ορθογραφία και η αποκωδικοποίηση-απόδοση νοήματος κειμένου. Τα άτομα εμφανίζουν δυσκολίες τόσο με τον γραπτό όσο και με τον προφορικό λόγο με αποτέλεσμα η ικανότητα εκμάθησης να δυσχεραίνεται. Οι διαφορές στην εγκεφαλική δομή των δυσλεκτικών ατόμων παρατηρούνται σε ολόκληρο τον εγκέφαλο σε σχέση με των μη δυσλεκτικών.

Έχει διαπιστωθεί η υπεροχή δυσλεκτικών ατόμων σε ορισμένες λειτουργίες αντίληψης που σχετίζονται με την τρισδιάστατη χωρική λογική, τη δημιουργικότητα, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και την τυχαία-συμπτωματική  εκμάθηση. Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω κανείς συνειδητοποίει την αναγκαία αναθεώρηση της οπτικής μας ως προς τη δυσλεξία. Αντί να ρωτάμε «τι είναι η δυσλεξία;» θα έπρεπε κανείς να αναρωτηθεί «τι μπορούμε να μάθουμε από άτομα με μαθησιακές προκλήσεις, όπως η δυσλεξία;»